רשימות

החמישייה המופלאה של תשע נשמות

15 בפברואר 2019

חמש קלאסיקות זערערות מצפות לנו ואף שמדובר בסופרים שונים מארצות שונות, נראה שיש משהו משותף לכולן. במוקד כל העלילות נמצאת פגישה שמשנה את חיי הגיבור עצמו. יוצאת מכלל זה היא הנובלה חאדולה מאת אלכסנדרוס פאפאדיאמנטיס (תרגמה ישראלה אזולאי נחום) שאופייה של הפגישה שבה הוא מיסטי- מאגי. בספר זה נפגוש במיילדת שבעקבות קול אלוהי (או שטני) היא הולכת ומממשת.

להמשך קריאה >>

 

ארגונאוטיקה מאת אפולוניוס איש רודוס

9 בפברואר 2019

"ארגונאוטיקה", לצד האפוסים הקלאסים "האיליאדה" ו"האודיסיאה" איננה יכולה להיקרא במסגרת המילה המאוסה והנפוצה בימינו "הנגשה". תודה לאל, היא כתובה בלשון שירית וסיפורית, כפי שהיה בימים ההם. גם מבחינת התוכן- לקרוא את הספר בלי להכיר את המיתוסים הקדומים, משול לסיור בירושלים: קשה מאוד להגיע לשכבת סלע האם, שכבה ועוד שכבה תמיד ילוו אותנו במסע המיתי, הרומנטי.

להמשך קריאה >>

 

קרנפורד מאת אליזבת גאסקל

23 בינואר 2019

כל פרסום ותרגום לעברית של ספר בן המאה התשע עשרה, הוא מעשה אמיץ וחתרני המכיר בזכות קיום לעיירות קטנות, למחלות רומנטיות, לעוגות ספוג, לדמויות בלתי נשכחות וליתרונותיהן המובהקים של הכרכרות והרכבת, יתרונות שאינם מצויים תדיר בספרות המודרנית ושפעמים רבות מעמידה דמויות מפוהקות מול קוראים מפהקים. ספר שנפתח ב"ראשית כל, בקרנפורד שולטות האמזונות", פשוט לא יכול.

להמשך קריאה >>

 

תבשילים חריפים מהמטבח הטטארי

8 ביולי 2018

השם המתנוסס על עטיפת הספר "תבשילים חריפים מהמטבח הטטארי" מסווה את ערמומיותה של העלילה. לכאורה, יכולנו לפגוש במצעד תבשילים חמים ומהבילים היישר מבית הסבתא הטטארית, נצר לג'ינג'יס חאן שמגישה את מאכליה (כאן אפשר לדחוף מילות תואר כיד המלך- כמו "ערבים לחך", "מנחמים", וכו') לבני משפחתה החמימה והנהדרת. בקיצור, שיר הלל לפולקלור ולסטריאוטיפ באשר הם, רחמנא.

להמשך קריאה >>

 

משולחן עורך – על תהליך העריכה

4 במאי 2018

בכתבה שבה מתארחים אנשי ספרות- נועה מנהיים, יגאל שוורץ, חיים פסח, רני גרף וגבריאל מוקד, ננסה לעמוד על תהליך העריכה, על סודותיו וצפונותיו

להמשך קריאה >>

 

 

מרק סוס – ולדימיר סורוקין

9 באוקטובר 2018

מרק סוס מאת ולדימיר סורוקין הוצאת לוקוס תרגמה מרוסית: פולינה ברוקמן, 232 עמ' אחרית דבר מאת טניה ווינובה כבר מזמן לא קראתי ספר שכל כולו עוסק בתשוקת האכילה. התאווה לאוכל איננה נותרת בגבולות המטבח בלבד, היא גולשת לחדר ההורים, לסלון, לכנסייה, לקרונות הרכבת ומוגשת לנו בצורות שונות, לעיתים במופעי פירוטכניקה, לעיתים נחה על גבי עלילות.

להמשך קריאה >>

 

פשעו של האב אמארו / אסא דה קיירוש

4 במאי 2018

פשעו של האב אמארו אסא דה קיירוש נחשב לאחד מגדולי הסופרים בפורטוגל, ולכן, על רקע עובדה הזו מתמיה כפליים מדוע רק לאחרונה הוצג הרומן לקורא הישראלי, יחד עם בית מאיה המופתי. במרכז העלילה הטולסטליאנית נפרשת אהבתם האסורה של אמארו ואַמֵליה. אמארו הוא כומר צעיר שנולד למשפחה קשת יום ובבגרותו אולץ להישלח למנזר, עובדה שגורמת לו.

להמשך קריאה >>

 

קריאת הקוקיה / רוברט גלבריית

4 במאי 2018

קריאת הקוקייה בערב לונדוני קר ומושלג צונחת אל מותה לולה אנדרי, דוגמנית ידועה עשירה ומפורסמת. החקירה המשטרתית מעלה כי הדוגמנית התאבדה ותיק החקירה נסגר עד מהרה. ג'ון בריסטו, אחיה של הדוגמנית מתנגד למסקנות המשטרה ומחליט לחקור בעצמו את העניין. הוא פונה לחוקר הפרטי קורמורן סטרייק. סטרייק הוא בלש שנבנה לפי האב טיפוס של הבלש הכושל.

להמשך קריאה >>

 

קלאודיוס האל / רוברט גרייבס

4 במאי 2018

קלאודיוס האל כמה אירוני שמו של הספר 'קלאודיוס האל' המגולל את קורות גיבורו הנכה, הצולע והמגמגם, הידוע בשם המלא טיבריוס- קלאודיוס- דרוסוס- נירון- גרמניקוס, שהצליח לשרוד את ההרעלות, ההתאבדויות ושאר המיתות המשונות שאירעו בחצר הקיסרות הרומאית במהלך המאה הראשונה לספירה, ובכך שוב מוכיחה ההיסטוריה שיש לה חוש הומור מצוין. זהו ספר המשך ל 'אני קלאודיוס'.

להמשך קריאה >>

 

פרויקט רוזי / גרהם סימסיון

4 במאי 2018

פרויקט רוזי קל להבין מדוע פרויקט רוזי הפך לרב מכר עולמי. זהו ספר בידורי שעניינו הצצה לעולם של אלו שהפקיעו לעצמם את המילה מיוחד. הספר מאפשר לקהל אוהב- רבי- המכר לתחוב את ראשו אל סורגי האשנב הצר, להשליך בוטנים, לקרוא קריאות ביניים ולמחוא כפיים לשונה ולמשונה. כמו כן הפופולאריות של העלילה הזאת נעוצה במבע הקולנועי.

להמשך קריאה >>

 

מלכת כל המחלות-ביוגרפיה של מחלת הסרטן / סידהרתא מוחרג'י

4 במאי 2018

מלכת כל המחלות בספר זה מוצגת מחלת הסרטן כגיבור הראשי של העלילה שנפרשת החל משורשיה הנעוצים בארבע מאות לפני הספירה, בתקופתו של היפוקראטס, ועד לימינו במאה העשרים ואחת. זו ביוגרפיה נהדרת, סוחפת, חיננית וחצופה, שמנסה ואף עומדת מעל המצופה לעקוב אחר המחלה החמקמקה והמיתית כאחד. מהספר עולה שאף שהסרטן נחשבת כמחלה מודרנית, היא למעשה תמיד.

להמשך קריאה >>

 

כנפיים שחורות למלאך שלי / אליוט צ'ייז

4 במאי 2018

כנפיים שחורות למלאך שלי הכריכה השחורה של הספר "כנפיים שחורות למלאך שלי" מזמינה לצלול אל עלילה אפלה שבה נמצאים כל מאפייני הנואר: מתח קצבי, איברים חתוכים, דמויות פגומות הנעות בשולי החברה, שוטרים, פושעים, רצח, ממון כשמעל הכול שטים עננים כבדים של אלכוהול. העלילה נפתחת כשטים, אסיר משוחרר, פוגש בוירג'יניה, יפהפייה נאפופית מתוחכמת וקרת מזג. השניים.

להמשך קריאה >>

 

כישוף למתחילים / קלי לינק

4 במאי 2018

כישוף למתחילים הסופרת קלי לינק היא מכשפה בעולם שבו הפנטסיה, המאגיה, המסתורין והמציאות המחוספסת דרות יחד, תחת קורת גג אחת, בלי להיבהל זה מזו. לינק זכתה פעם בטיול חינם מסביב לעולם במסגרת תחרות בה נשאלה "למה היית רוצה לנסוע מסביב לעולם", "כי אי אפשר לנסוע דרכו השיבה. תשובתה של לינק מעידה על חיות הדמיון.

להמשך קריאה >>

 

כוכבי הכלב / פיטר הלר

4 במאי 2018

כוכבי הכלב ב'כוכבי הכלב' יש את כל המרכיבים לספר טוב ומעורר מחשבה: הזמן: אחרית הימים, תום עידן האנושות לאחר התחממות משוגעת של כדור הארץ. המקום: שדה תעופה נטוש בקולורדו. המשתתפים: גבר, כלבו האהוב ושכנו התוקפני והפרנואידי. והרי העלילה: היג, גבר רגיש האוהב את כלבו, ג'ספר, ניצל ממגיפה קשה, מחלת דם קטלנית שגם הרגה את.

להמשך קריאה >>

 

כאב הנפילה / נתן פיילר

4 באפריל 2018

כאב הנפילה על כריכתו האחורית של הספר מתנוססת הבטחה המאזכרת את הולדן קולפילד, גיבורו האבוד של 'התפסן בשדה השיפון', וכן, על אותה כריכה, מופיע כריסטופר בון, הדמות האספרגרית של 'המקרה המוזר של הכלב בשעת לילה'. הבטחות צריך לקיים ולפרוע, מה שלמרבה הצער איננו קורה בספר זה. העלילה נפתחת באירוע מכונן המתרחש בילדותו של גיבור הספר.

להמשך קריאה >>

 

טירוף / מאריה הורנבאכר

4 באפריל 2018

טירוף הקריאה בספר 'טירוף' מעלה בדמיון פסיעה זהירה בשדה קרב. המקום זרוע בשברי בקבוקים ובמפלי אלכוהול. בכל פינה אורבים מצבי רוח קשים המאיימים להטביע את העוברים ושבים. האויב הוא הפסיכיאטר. השטן הוא המחלקה הפסיכיאטרית, ועוזריו הם הליתיום, נוגדי הדיכאון והתנודות, ובמקרה הצורך גם נזעי החשמל. כקורא אתה חצוי. לעיתים יוצא הלב אל החולה הסובל ורוצה.

להמשך קריאה >>

 

גרמנים נגד גרמנים / משה צימרמן

4 באפריל 2018

גרמנים נגד גרמנים ספרו הנפלא והמצמרר של משה צימרמן מבליט לראשונה את סיפורם הטראגי של יהודי גרמניה שנאלצו, בניגוד ליהודים מארצות אחרות, להתמודד עם זהותם הגרמנית, זו שכל כך העריצו ואחר כך ניסו לקבור אותה, ללא הצלחה. הספר עוסק יפה בתהליך הסכיזופרניה הנפשית שהתחולל בקרב היהודים, שהרי האויב איננו מוצפן מעבר לשוחות ואיננו מתגנב.

להמשך קריאה >>

 

הנץ ממלטה / דשיל האמט

4 באפריל 2018

הנץ ממלטה שרלוק הולמס מזריק לעצמו הרואין ומשתמש במדע ההיקש ההגיוני ובכמות נכבדת של עבודת מוח כדי לפתור כל תעלומה ובכך משגע את כל שוטרי עירו. האב בראון נכנס לעורו של הרוצח כדי להבין את מהלכיו ונקודות החולשה שלו-עד ללכידתו. הרחק משם, בכפר שקט, קטן ומוריק, פותרת ג'ין מארפל תעלומות רבות, למרות חזות הקשישה הנינוחה.

להמשך קריאה >>

 

הדור האבוד /אמנון לורד

4 באפריל 2018

הדור האבוד 'הדור האבוד', המגולל את סיפורה של מלחמת יום הכיפורים, נוגע בלב ליבה של רשת העצבים החשופה והפגיעה של ההוויה הישראלית-ציונית. המחבר, המשמש כעד מספר שהשתתף במלחמה ההיא, מוסיף עדות על עדות, הן בגלל היותו אדם ששכל את אחיו במלחמת ההתשה- הקדימון למלחמת יום הכיפורים, והן בזכות עיסוקו כעיתונאי החוקר במשך שנים רבות.

להמשך קריאה >>

 

גיבור דורנו / מיכאיל לרמונטוב

4 באפריל 2018

גיבור דורנו בהקדמה לספרו מתעמת לרמונטוב עם מבקרי התקופה הצדקניים, שיצאו נגד דמותו של פֶּצ'וֹרין החמקמק והלא מוסרי והתרעמו על הצגתו כ"גיבור." "ואילו אני אשאל אתכם," כותב לרמונטוב, "מאחר שכל הרשעים הטרגיים והרומנטיים נראו לכם אפשריים בעליל, למה לא תקבלו גם את אפשרות קיומו של פצ'ורין? אם התענגתם על דמויות בדויות אחרות, מכוערות ונוראות לאין שיעור, למה אין בלבכם חמלה.

להמשך קריאה >>

 

באהלי ישמעאל / מרטין גילברט

4 באפריל 2018

באוהלי ישמעאל לאור זוועות האינקוויזיציה, פרעות הצלבנים והפוגרומים השונים כנגד היהודים לאורך ההיסטוריה, נהוג להניח שהיהודים שגשגו תחת עול השלטון המוסלמי. במשך שנים רבות לא הייתה כל התייחסות לשמונה מאות אלף פליטים שכונו 'עולים', אלו שנאלצו לברוח מארצות ערב בשנותיה הראשונות של מדינת ישראל ושכל רכושם נגזל לטובת השלטונות. עולים אלו נדרשו להביט קדימה ולשכוח.

להמשך קריאה >>

 

אורליה שטיינר / מרגריט דיראס

4 באפריל 2018

אורליה שטיינר אורליה שטיינר הוא ספר המורכב משלושה טקסטים שבשל אופיים האקלקטי, קשה לסווג אותם לסוגה ספרותית כלשהי, טונים שונים עולים מן הספר: טון סיפורי, טון לירי וטון דיווחי, תמציתי, השייך לספרי התיעוד. כל זה בצירוף אחרית הדבר המצוינת שהוסיפה המתרגמת מאיה מיכאלי הופכים את הקריאה למעניינת ולא צפויה המדגישה את העובדה שספרות היא לא.

להמשך קריאה >>

 

אוגוסטוס / ג'ון ויליאמס

4 באפריל 2018

אוגוסטוס ב'אוגוסטוס' אנו שבים אל רומא המדממת והחבולה בתקופה שבאה לאחר הירצחו של הדיקטטור יוליוס קיסר. את מקומו תופס בנו המאומץ, גאיוס אוקטביוס, או כפי שכונה מאוחר יותר בשם אוגוסטוס שפירושו 'הנשגב'. הספר כתוב כרומן מכתבים המשובץ במסמכים שונים הקשורים בתקופה, וכך, דרך עיניים רבות, אולי רבות מדי, אנו למדים על המצב המורכב שבו רומא.

להמשך קריאה >>

 

מינאטורות מקראיות / גיל הראבן

19 במרץ 2018

מיניאטורות מקראיות הספר דק הגזרה הזה מצטרף לשורה ארוכה של ספרים שנכתבו בעקבות התנ"ך, אך בעוד תהליך החיזור של ספרים רבים נכשל, "מיניאטורות מקראיות", המתפקע מרוב דרמה, מצליח למלא את הפערים שספר הספרים מותיר לנו בשפע ומראה היטב כיצד ה"איך" חשוב לא פחות מה"מה". אפשר לדמיין ממש כיצד המחברת הולכת בתוך מסילה צרה מאוד ומתפתלת.

להמשך קריאה >>

 

מותו של אהרון אלקלעי – עידית אלנתן

13 במרץ 2018

מותו של אהרן אלקלעי רשמית, שלושה קולות מלווים אותנו במהלך קריאת "מותו של אהרן אלקלעי": דניאלה, סנהדרין ועופר. אך קול נוסף של אביהם, של אהרן, מרחף מעל העלילה, גבוה גבוה מעל ראשי ילדיו ושם, ממקומו בשחקים, הוא מרשה לעצמו ללגלג על ילדיו, לראות ולהכיר בחולשותיהם, לחמול עליהם לפרקים ולרגע אחד לא להיות משעמם. הקריצה הקטנה.

להמשך קריאה >>

 

אובלומוב / איבן גונצ'רוב

19 במרץ 2018

אובלומוב עד היום משמשת המילה הרוסית 'אובלומוביות' כמושג לעצלות, נרפות וחוסר מעשיות שעל גבול הרומנטיקה. מקור מילה זו הוא בדמותו הבדיונית של אובלומוב שיצר איוון גונצ'רוב ברוסיה הצארית של אמצע המאה התשע עשרה. אובלומוב הוא אציל הלוקה בחוסר מעש קיצוני שכל מבוקשו בחיים הוא להישאר במיטה ושיעזבו אותו במנוחה. שגרת יומו- מהמיטה לארוחה ובחזרה נרעדת.

להמשך קריאה >>

 

עידן התמימות

12 במרץ 2018

עידן התמימות לצד עבודתה כסופרת, עסקה אדית וורטון בעיצוב פנים ובאדריכלות נוף, מקצועות שבעזרתם הצליחה לשרטט ולתאר את עולמם של בני החברה הגבוהה בני יורק של סוף המאה התשע עשרה. בתיאור רגשי ומדויק להפליא מתגלה לקוראים עולם, מעין מועדון סגור, שבו ה"איך" הרבה יותר חשוב מה"מה." עולם שבו יוצאים לאופרה בעיקר כדי לגלגל רכילות, עולם.

להמשך קריאה >>

 

במערב אין כל חדש

12 במרץ 2018

במערב אין כל חדש "הספר הזה אינו מבקש להיות כתב אשמה או וידוי. הוא רק ניסיון לספר על דור שנחרב במלחמה-גם אם ניצל מאש הפגזים." כך נפתח הספר 'במערב אין כל חדש' של אריך מריה רמרק. אך הפתיחה המיתממת הזו היא רק מתאבן צנוע לסעודת שחיתות צבאית שתתגלה אלינו בכל עוצמתה כבר מהדפים הראשונים. הסיפור.

להמשך קריאה >>

 

סיפורי קנטרברי

12 במרץ 2018

סיפורי קנטרברי ימי הביניים. ובדמיוני, על הארץ המחשיכה, אנשים מוכי דבר זרוקים בכל פינה. נשים חסודות מתכנסות בפינתן היאה להן והן סועדות את החולים במשפחתן. כמרים פוסעים מבית לבית ועורכים וידוי בלטינית, שפה שאיש איננו מבין. אבירים מצחצחים חרבות כדי לצאת לעוד מסע משמים. אין פנאי לתרבות, לעלילות, לסיפורים. אלא שבזכות העיבוד והתרגום החדש ל'סיפורי.

להמשך קריאה >>

 

אהובת המוות – בוריס אקונין

12 במרץ 2018

אהובת המוות אראסט פטרוביץ' פנדורין, הגיבור שובה הלב שיצר בוריס אקונין, שב למוסקבה כדי לפתור את תעלומת מגיפת ההתאבדויות הפושה בעיר בקרב צעירים רומנטיקנים. לב התעלומה נמצא בכת שמאמיניה סוגדים למוות, ושאליה מצליח פנדורין להסתנן ולפענח את מהות הקשר הגותי שנקשר שם. למרות העלילה הסוחפת והקצבית, דמותו של פנדורין.

להמשך קריאה >>

 

פרנהייט 451

12 במרץ 2018

פרנהייט 451 פרנהייט 451 ראה אור בשנת 1953 ,באותה השנה שבה נפטר העולם מעולו של סטאלין, באותה העת שבה טלוויזיות צבעוניות הוצעו למכירה בארצות הברית. לכאורה, אירועים שאינם קשורים ביניהם. כי מה לטלוויזיות ולסטאלין. אלא שהמסך הקטן מייצג, אולי, יותר מכל, את השלטון הטוטליטארי בו נדרש שקט אזרחי תעשייתי, ומה עושה את זה טוב יותר.

להמשך קריאה >>

 

דברי מתיקה

12 במרץ 2018

דברי מתיקה עלילת ספרו החדש של איאן מקיואן נפרשת באנגליה על הרקע של שנות השבעים והמלחמה הקרה. גיבורת העלילה היא סרינה פרום, נערה שמצטיירת כדמות שטחית ושאיננה מצטיינת בדמיון ובכישרון מיוחד, פרט למתמטיקה, מקצוע שאיננו אופייני לנשים בעיקר בימים ההם. סרינה קוראת הרבה רומנים, רק משום שהיא יודעת שחשוב לקרוא. בתחילת הסיפור היא נפגשת.

להמשך קריאה >>

 

אנשים טועים

10 במרץ 2018

על אנשים טועים ספרה החדש של גיל הראבן מחזק תפקיד ופן נוסף של הספרות במתן הזדמנות להתעכב על מצבים היפותטיים, פילוסופיים וקיומיים, ממש כמו בספרות מדע בדיוני. ככזה, לא תמצאו פה עלילה רבת דמויות, תפניות וסמטאות. כדי להעמיד את השאלות הקיומיות הללו נוקטת הראבן ב'מעט המחזיק את המרובה', וכמו השרטוט העדין שעל הכריכה, כך הספר.

להמשך קריאה >>

 

פלא ושמו הוביט

10 במרץ 2018

ההוביט ג'.ר.ר. טולקין תרגמה והוסיפה אחרית דבר: יעל אכמון הפנטסיה נושמת, חיה ובועטת. והנה, בארצנו הקטנה והחמה אפשר להסתפק לא רק בתיאורים ריאליסטיים חודרי כליות ומרטיטי לב (צמד ביטויים החביב על אחדים מן המבקרים). כבר זמן רב שאפשר לצאת ממחשכי המחתרת ולטפס לכיוון האונה הימנית, ומשם לפתוח דלת לעבר מקומות מושלגים, למקומות שבהם יש עליות.

להמשך קריאה >>

 

מהמקום שבו מסתיים היומן – על שולמית הראבן

10 במרץ 2018

מהמקום שבו מסתיים היומן- על שולמית הראבן איני נוהגת דמוקרטיה בספרות. יש ספרים שבעיניי לא היו ראויים לכריתת יערות, גם אם מדובר בענף אחד. אך מצד שני כואב לי שסופרת כמו שולמית הראבן, שלא יחצנה את עצמה, לא התראיינה אצל לפיד ולא צולמה כמעט, אינה מקבלת את המקום הראוי בספרות שלנו. לא כי "תרמה את.

להמשך קריאה >>

 

אוטוביוגרפיה של משוררת פנטסטית

10 במרץ 2018

שכיות זיכרון מחיי ויסלבה שימבורסקה תמיד התייחסתי בחשש ובביטול מה לאוטוביוגרפיות של אישים שונים. אסכולה שלמה של ארכיונאים וחוקרי ספרות גורסת כי אם לא נכיר את צבע מברשת השיניים של היוצר לא נבין את יצירתו. אני – אינני חושבת כך ושיסלחו לי מנהלי הארכיונים למיניהם שמכירים את חייו הפרטיים של מושא הארכיון שלהם הרבה.

להמשך קריאה >>

 

ריבונות הטוב מאת אייריס מרדוק

24 בינואר 2018

לא למדתי פילוסופיה באופן שיטתי ומסודר, וודאי שאינני יכולה לטעון למומחיות בנושא זה, אבל מהמעט שאני יודעת, תחושתי העולה למקרא הספר הצנום והנפלא של מרדוק שתורגם לראשונה לעברית בתרגום מצוין ושקוף, היא שלוּ סוקרטס (בתיווכו של אפלטון) היה פוגש את מרדוק הוא היה לוחץ את ידה ומברך את היצירה שיצאה תחת ידיה. לעומת הקריאה העמומה.

להמשך קריאה >>

 

לעוד רשימות >>

 

חזרה לראש העמוד >>